Handboogschutster Gabriela Bayardo mag volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio. Ze stelde woensdag een ticket veilig door bij de Europese Spelen in Minsk de halve finales te bereiken op de recurve.

Bayardo is de eerste Nederlandse vrouwelijke handboogschutter in 23 jaar tijd die naar de Spelen gaat.

De 25-jarige geboren Mexicaanse, die sinds vorig jaar in Nederland woont, lukte het niet de finale te halen. Ze verloor in de halve finales van de Italiaanse Tiatiana Andreoli (2-6), maar won wel de strijd om het brons tegen de Russische Anna Balsoekova (7-1).

Bayardo deed bij de vorige Spelen in Rio de Janeiro mee namens Mexico. Ze kwam naar Nederland omdat ze een relatie kreeg met Mike Schloesser, een Nederlandse handboogschutter.

Bayardo hoopt snel inburgeringsexamen af te ronden

Bayardo hoopt snel haar inburgeringsexamen af te ronden. In juli en augustus wachten de laatste twee examens. Daarna moet ze nog een Nederlands paspoort aanvragen.

Met de steun van sportkoepel NOC*NSF en de Nederlandse handboogbond NHB hoopt ze dit proces versneld te kunnen doorlopen, maar daar is nog geen duidelijkheid over.

Twee weken geleden verzekerden Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Steve Wijler zich bij de WK in Den Bosch al van een olympisch deelnamebewijs op het onderdeel recurve voor teams.

Gijs Broeksma en Jan van Tongeren zitten ook nog in de olympische selectie. Uiteindelijk bepaalt bondscoach Ron van der Hoff met welke formatie Nederland op de Spelen in Tokio uitkomt.