De Nederlandse judoka's zijn dinsdag bij de Europese kampioenschappen in Wit-Rusland als vijfde geëindigd in de landenwedstrijd voor gemengde teams.

De Nederlandse formatie verloor in Minsk in de strijd om het brons met 4-2 van Oostenrijk.

Sanne Verhagen (categorie tot 57 kilogram) en Michael Korrel (+90 kilogram) zorgden voor de Nederlandse zeges. Juul Franssen (-70 kilogram), Jesper Smink (-90 kilogram), Guusje Steenhuis (+70 kilogram) en Roy Koffijberg (-73 kilogram) leden een nederlaag.

Het Oranje-team begon de landenwedstrijd in Minsk met een overtuigende overwinning op Roemenië (4-1). Ook de kwartfinale tegen Slovenië eindigde in een 4-1-zege.

In de halve finales bleek Portugal een maatje te groot. Nederland pakte twee punten door overwinningen van Smink en Korrel, maar nederlagen van Koffijberg, Franssen en Marhinde Verkerk braken de ploeg op.

Nederland op vier medailles in Minsk

Bij de EK vorig jaar in Tel Aviv pakte Nederland nog zilver in de landenwedstrijd voor gemengde teams. Dit onderdeel staat volgend jaar bij de Olympische Spelen in Tokio voor het eerst op het programma.

De landenwedstrijd vormt het sluitstuk van de Europese kampioenschappen judo, die net als vier jaar geleden deel uitmaken van de Europese Spelen.

Nederland eindigt het toernooi met vier medailles. Sanne van Dijke (-70 kilogram) en Steenhuis (-78 kilogram) veroverden zilver en Verhagen en Henk Grol (+100 kilogram) pakten brons. Bondscoach Maarten Arens had vier medailles, waarvan één gouden plak, als doel gesteld.