Bondscoach Arno Havenga van de Nederlandse waterpolosters heeft Laura Aarts uit de selectie gezet. De keeper heeft niet genoeg motivatie om het traject richting de Olympische Spelen van 2020 in Tokio te volgen.

"Laura heeft mij verteld dat zij richting Tokio niet het topsportleven wil leiden en de inspanningen kan leveren die horen bij een olympische missie", vertelt Havenga. "We hebben hier meerdere intensieve gesprekken over gevoerd, maar deze hebben haar helaas niet op andere gedachten kunnen brengen."

De 22-jarige Aarts gold als een vaste kracht bij de waterpolosters. De talentvolle keeper maakte deel uit van het Oranje dat in 2015 in Kazan WK-zilver veroverde en een jaar later op het EK in Belgrado eveneens tweede werd.

Vorig jaar kroonde Aarts zich met Nederland in Barcelona tot Europees kampioen. Het was de eerste gouden medaille op een EK in 25 jaar. In 1985, 1987, 1989 en 1993 ging de titel ook al naar Oranje.

Aarts hoopte nog op deelname aan WK

Aarts wilde ondanks haar gebrek aan motivatie nog wel graag meedoen aan de wereldkampioenschappen in het Zuid-Koreaanse Gwangju, die in juli op het programma staan. Ze kreeg echter nul op het rekest bij Havenga.

"Voor mij is dat geen optie. We hebben binnen onze selectie nog twee jonge, talentvolle keepsters en die zullen we nu de volledige kans geven om zich versneld te ontwikkelen op de komende toernooien in Boedapest en Rotterdam."

"De kwaliteiten van Aarts als keeper staan niet ter discussie, maar we willen binnen ons team werken met speelsters die volledig gecommitteerd zijn aan het olympisch programma."

De WK zwemmen worden van 12 tot en met 28 juli gehouden in Gwangju. De Nederlandse waterpolosters zitten in groep A met Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.