De Olympische Winterspelen van 2026 vinden plaats in Milaan. De Italiaanse stad kreeg de voorkeur boven Stockholm, de enige overgebleven tegenkandidaat.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte maandag bij een bijeenkomst in het Zwitserse Lausanne bekend dat Milaan, dat het evenement samen gaat organiseren met Cortina d'Ampezzo, meer stemmen had gekregen dan het Zweedse bid.

Van de 81 uitgebrachte geldige stemmen gingen er 47 naar de Italianen. Stockholm, dat zich samen met wintersportplaats Are kandidaat had gesteld, kreeg 34 mensen achter zich.

De Olympische Spelen van 2026 staan gepland voor 6 tot en met 22 februari. Sommige onderdelen, zoals skiën, rodelen, langlaufen en schansspringen, zullen plaatsvinden in het hooggelegen Cortina d’Ampezzo.

Het wordt de derde keer dat Italië de Winterspelen mag organiseren. Cortina d’Ampezzo had in 1956 de primeur. Precies vijftig jaar later, in 2006, vond het evenement plaats in Turijn.

Zweden, een groot land op het gebied van wintersporten, heeft nu al acht keer tevergeefs geprobeerd de Winterspelen in huis te halen.

Veel kandidaten haakten af

Het Japanse Sapporo, het Turkse Erzurum, het Canadese Calgary, het Oostenrijkse Graz en het Zwitserse Sion hadden zich aanvankelijk ook kandidaat gesteld, maar haakten in een eerder stadium al af. Dat had voornamelijk te maken met een gebrek aan draagkracht bij de lokale bevolking of het niet willen nemen van grote financiële risico's.

Milaan gold in de peilingen als favoriet om de organisatie toegewezen te krijgen en die voorspellingen kwamen uit. "Dit is een overwinning voor Italië, voor de toekomst en voor de sport", zei de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini.

"Met de organisatie zullen we onze kwaliteiten en schoonheid aan de wereld laten zien. Er komen mooie stadions, 20.000 nieuwe banen en een sterk verbeterde infrastructuur. We zijn er klaar voor."

NOC*NSF had geen voorkeur

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF had geen uitgesproken voorkeur voor een van de twee overgebleven kandidaten.

"Het maakt ons niet echt uit waar de Olympische en Paralympische Spelen worden gehouden", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen. "Wij doen er altijd alles aan om TeamNL perfect voorbereid aan de start te brengen. Voor ons als enthousiaste sport- en schaatsnatie is het wel prachtig om in 2026 de Spelen opnieuw dicht bij huis te hebben."

De komende twee Spelen zijn op Aziatische bodem, in Tokio (2020, zomer) en Peking (2022, winter). Parijs organiseert de Zomerspelen van 2024, vier jaar later is Los Angeles aan de beurt.