De Nederlandse hockeyers hebben zaterdag de groepsfase van de Pro League afgesloten met een ruime nederlaag. Oranje was in Amsterdam niet opgewassen tegen Australië: 1-4.

Australië maakte het verschil met hun ijzersterke strafcorner. De bezoekers maakten al hun doelpunten uit zo'n standaardsituatie, via twee keer Kieran Govers en ook tweemaal Jeremy Hayward.

Nederland was ook een keer trefzeker uit een strafcorner, maar de 1-1 van Jip Janssen was naar later bleek slechts enkel van belang voor de statistieken.

De wedstrijd begon vanwege een probleem met de sproei-installatie een paar uur later dan gepland. De brandweer hielp de hockeybond uiteindelijk door het veld nat te spuiten.

Er stond weinig meer op het spel in het uitverkochte Wagener Stadion, omdat zowel Nederland als Australië zich al had geplaatst voor het finaleweekend van de Pro League.

De brandweer helpt bij het oplossen van het probleem met de sproei-installatie. (Foto: Pro Shots)

Nederland kende wisselvallige groepsfase

Nederland deed dat afgelopen woensdag dankzij een 2-2-gelijkspel in Utrecht tegen Argentinië. Mirco Pruijser zorgde toen voor beide Nederlandse doelpunten.

De ploeg van bondscoach Max Caldas kende een wisselvallige groepsfase met vijf overwinningen, vijf gelijkespelen en vier nederlagen, waarmee het nu nog derde staat, maar nog achterhaald kan worden door Argentinië.

Mocht dat laatste het geval zijn - Argentinië speelt zondag nog tegen België - dan neemt Nederland het in de halve finales opnieuw op tegen groepswinnaar Australië en anders tegen nummer twee België.

De zogenoemde Grand Final tussen de beste vier landen vindt eind deze maand plaats in Amsterdam. Op 28 juni worden de halve finales gespeeld, twee dagen later volgen de wedstrijd om het brons en de finale.