De Nederlandse 3x3-basketbalsters zijn er donderdag niet in geslaagd de kwartfinales van het wereldkampioenschap in eigen land te bereiken.

Het laatste groepsduel op het Museumplein in Amsterdam tegen het nog ongeslagen China werd met 12-13 verloren. Oranje had moeten winnen en minimaal vijftien punten moeten maken om door te mogen naar de volgende ronde.

Nederland knokte zich tegen China terug van een achterstand van 4-8 en leidde twee minuten voor tijd met 11-9. China trok toch aan het langste eind.

"Er heerst een grafstemming. We doen onszelf tekort. Ik ga de speelsters niets verwijten, ze hebben gevochten als leeuwen. En de steun van het publiek was geweldig. Iedereen stond en ging tekeer. De sfeer op het Museumplein was fantastisch. Jammer dat het net niet is gelukt", zei bondscoach Hakim Salem.

Eerder op donderdag had de ploeg, bestaande uit Natalie van den Adel, Fleur Kuijt en de zussen Jill en Loyce Bettonvil, de kansen op de laatste acht in tact gehouden door met 18-16 van Letland.

3x3-basketbal is vanaf 2020 een olympische sport, net als BMX freestyle, skateboarden, (branding)surfen en sportklimmen. Het IOC probeert daarmee de Spelen een eigentijdser imago te geven.