Caster Semenya maakt eind deze maand in het Amerikaanse Eugene haar rentree op de 800 meter. Het is de eerste keer dat de Zuid-Afrikaanse haar favoriete afstand loopt sinds een nieuwe regel van de IAAF tijdelijk werd opgeheven.

Semenya zou bij de Diamond League-wedstrijd in Eugene aanvankelijk op de 3.000 meter lopen. Donderdag werd bekend dat ze ervoor kiest om op de 800 meter uit te komen.

De Zuid-Afrikaanse atlete vecht al lange tijd een juridische strijd uit met atletiekbond IAAF over haar voor vrouwen ongewoon hoge testosteronspiegel. De IAAF sloot eerder dit jaar atletes met 'differences of sexual development' (DSD) zoals Semenya uit van deelname aan de middellange afstanden.

Onlangs hief een Zwitserse rechtbank die nieuwe regel tijdelijk op, totdat het hoger beroep behandeld is. Semenya hoopte afgelopen weekend bij de Diamond League in het Marokkaanse Rabat haar rentree te maken, maar doordat ze pas laat werd uitgenodigd, was deelname onmogelijk.

Semenya won in Doha haar enige 800 meter van 2019

De tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter liep dit jaar slechts eenmaal op die afstand. Begin mei won Semenya in Doha met overmacht een Diamond League-wedstrijd.

De IAAF wil dat atleten met DSD medicatie nemen om hun testosteron te verlagen of voor andere afstanden kiezen dan de 400, 800 of 1.500 meter.

Mensen met DSD ontwikkelen zich anders dan anderen van hetzelfde geslacht. Daardoor kunnen vrouwen bijvoorbeeld een hormoonspiegel van het niveau van mannen hebben. Hierdoor nemen hun spiermassa en kracht toe, waardoor ze volgens de IAAF een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van andere vrouwen.

De 800 meter in Eugene staat op zondag 30 juni op het programma.