De Nederlandse volleybalsters hebben woensdag niet kunnen verrassen tegen de Verenigde Staten in de Nations League. Oranje trok in het Russische Jekaterinenburg na vijf sets nipt aan het kortste eind: 21-25, 25-23, 25-22, 26-28 en 9-15.

Nederland was nog wel heel dicht bij een stunt tegen de winnaar van de Nations League van vorig jaar en de nummer drie van de wereldranglijst, maar de ploeg van bondscoach Jamie Morrison miste in de vierde set twee matchpoints.

Vooraf aan de onderlinge ontmoeting wisten Nederland en de Verenigde Staten al dat de wedstrijd alleen ging om de eer. Oranje kon zich niet meer plaatsen voor de Final Six, terwijl de Amerikanen al zeker zijn van deelname.

De Verenigde Staten begonnen sterk en leken de zege vrij snel binnen te kunnen halen, maar Nederland groeide na de eerste set steeds meer in de wedstrijd en maakte er bij vlagen een zinderend gevecht van.

Plak in grote vorm

In de vierde set kreeg Nederland zowaar dé kans om de Verenigde Staten te verslaan, maar twee matchpoints konden niet verzilverd worden, waarna de topfavoriet alsnog zijn status bevestigde.

Aanvalster Celeste Plak, spelend bij Champions League-winnaar Novara, was in grote vorm en bezorgde Nederland 24 punten. Het bleek niet genoeg voor de overwinning.

Nederland sluit donderdag de Nations League af tegen Rusland. Daarna wacht Oranje de olympische kwalificatie (begin augustus in Italië) en het EK (in september in Nederland, België, Frankrijk en Slovenië).