Toronto Raptors is vrijdag als eerste Canadese club ooit kampioen geworden in de NBA. De ploeg won de zesde wedstrijd in de finale tegen titelverdediger Golden State Warriors met 114-110 en kwam daarmee op een onoverbrugbare 4-2-voorsprong.

Golden State was in drie van de laatste vier seizoenen de beste van Noord-Amerika, waaronder vorig jaar. Die ploeg pakte afgelopen maandag de laatste strohalm (2-3), maar moet nu alsnog de titel aan Toronto laten.

In de zesde wedstrijd van de best-of-sevenserie stonden de Raptors halverwege met 60-57 voor in de Oracle Arena in Oakland, de thuishaven van Golden State.

In het derde kwart kwamen de Warriors echter sterk terug en zelfs op voorsprong, maar na het uitvallen van de geblesseerde sterspeler Klay Thompson en een uitstekend laatste kwart gingen de Raptors er toch met de titel vandoor.

Fans en spelers Toronto Raptors in extase na historische titel
65
Fans en spelers Toronto Raptors in extase na historische titel

Thompson ondanks voortijdige aftocht topscorer

Thompson werd ondanks zijn voortijdige aftocht topscorer in de wedstrijd namens de Warriors, met dertig punten. Kyle Lowry en Pascal Siakam kwam beiden tot 26 punten namens de Raptors.

Raptors-forward Kawhi Leonard, die in 2014 met San Antonio Spurs de titel greep, scoorde de laatste beslissende punten in Oakland en werd mede daardoor uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de NBA Finals.

Golden State begon dankzij de dominantie van de afgelopen jaren vanzelfsprekend als grote favoriet aan de finale, maar moest het echter doen zonder een van de absolute sterspelers, Kevin Durant.

Hij maakte in de vijfde wedstrijd zijn rentree na een absentie in negen wedstrijden op rij door een kuitblessure. Hij deed twaalf minuten mee, bracht elf punten op zijn naam, maar scheurde zijn achillespees en is voor lange tijd uitgeschakeld.

Golden State-sterspeler Klay Thompson viel uit met een knieblessure. (Foto: Pro Shots)