De Nederlandse volleybalsters hebben het Nations League-drieluik in Stuttgart donderdag met een overwinning besloten. Oranje was in een lange vijfsetter te sterk voor gastland Duitsland: 21-25, 25-23, 20-25, 25-13 en 16-14.

Bondscoach Jamie Morrison had zijn team ten opzichte van het gewonnen duel met de Dominicaanse Republiek weer omgegooid. De Amerikaan varieert om speelsters rust te gunnen en de aanstormende jeugd een kans te geven ervaring op te doen.

In de beginopstelling ontbraken ditmaal onder anderen spelverdeler Laura Dijkema en aanvoerder Maret Balkestein-Grothues. Morrison startte met spelverdeler Britt Bongaerts, Lonneke Sloetjes, Nika Daalderop, Anne Buijs, Yvon Beliën, Eline Timmerman en Kirsten Knip.

Volgende week volgt in het Russische Jekaterinenburg de laatste pouleronde. Nederland speelt daar tegen Thailand, de Verenigde Staten en Rusland, maar kan zich niet meer plaatsen voor de Final Six. Nederland richt zich deze zomer vooral op olympische kwalificatie, begin augustus in Italië, en het EK.

Oranje komt terug van achterstand

Oranje verloor in Stuttgart onnodig de eerste set, maar knokte zich daarna terug. Bij 24-23 benutte Buijs het vijfde setpunt. Ze was de uitblinker in de ploeg met in totaal 23 punten. Daar staken de zeven punten van Sloetjes, die na drie sets naar de kant werd gehaald, wat schril tegen af.

Morrison begon de derde set met Juliët Lohuis en Nicole Koolhaas op de middenposities. Het liep niet en ook Dijkema, Balkestein-Grothues en uiteindelijk ook Celeste Plak konden setverlies niet voorkomen.

In de beslissende vijfde set werd het derde wedstrijdpunt benut door Sloetjes, die toch nog even terugkeerde en met een blok het duel besliste.