De ijshockeyers van St. Louis Blues hebben voor het eerst de Stanley Cup gewonnen. In de zevende en beslissende wedstrijd van de NHL-finale won de uitploeg woensdagavond (lokale tijd) met 4-1 van Boston Bruins.

De Bruins, winnaar van de Stanley Cup in 2011, begonnen goed aan de wedstrijd. Tegen de verhoudingen in namen de St. Louis Blues een 2-0-voorsprong in de eerste periode.

In de derde periode liepen de gasten uit naar 4-0, waarna Matt Grzelcyk nog wat terugdeed voor de thuisploeg. Boston kwam tot 33 doelpogingen in de wedstrijd, tegenover slechts 20 voor de Blues.

Met 32 reddingen had de Canadese Blues-keeper Jordan Binnington dan ook een belangrijk aandeel in de overwinning voor de ploeg uit Missouri. In wedstrijd drie van de finale was de pas 25-jarige keeper bij een 7-2-nederlaag nog gewisseld.

Coach Criag Berube met de Stanley Cup. (Foto: Pro Shots)

O'Reilly 'MVP' van play-offs

Een andere Canadees, Ryan O'Reilly, opende de score. O'Reilly wist in de laatste vier duels steeds te scoren. Hij werd na afloop tot meest waardevolle speler van de play-offs uitgeroepen.

De Blues kennen een opmerkelijk seizoen. In november werd coach Mike Yeo ontslagen en in januari stond de ploeg nog onderaan. De nieuwe coach Craig Berube leidde de ploeg met dertig zeges in 49 duels alsnog naar de play-offs.

De best-of-sevenserie werd er door beide ploegen vaak keihard gespeeld. Bruins-captain Zdeno Chara liep een gebroken kaak op en twee spelers van de Blues werden geschort na overtredingen op het hoofd van tegenstanders.

De ploeg uit St. Louis moest 51 seizoenen wachten op het kampioenschap, de langste periode van alle teams in de geschiedenis van de NHL. De kersverse kampioen stond in 1968, 1969 en 1970 ook in de NHL-finale, maar verloor toen steeds met 4-0.