NOC*NSF gaat topsporters juridisch en financieel ondersteunen bij doping- of matchfixingzaken. De sportkoepel heeft dat besloten op aandringen van de atletencommissie.

Er komt een regeling waarbij NOC*NSF ondersteuning biedt bij ingewikkelde en daardoor vaak dure zaken. De sportkoepel werkt hierbij samen met sportersvakbond NL Sporter, het Instituut Sport Rechtspraak en het ministerie van VWS.

"Een topsporter zou het recht moeten hebben om in een gelijke positie te verkeren als de instantie waar hij of zij tegenover staat", benadrukt voorzitter Hinkelien Schreuder van de atletencommissie woensdag op de site van NOC*NSF.

"Als aangeklaagde topsporter heb je geen keus. Een zaak om financiële redenen laten vallen, betekent het einde van de carrière. Wij zijn erg blij dat er nu in ieder geval in Nederland een regeling komt ter ondersteuning van topsporters die met een dergelijke zaak te maken krijgen."

Toussaint moest alles zelf betalen

NOC*NSF gaat sporters vanaf nu ondersteunen met juridische hulp, een individuele rechtsbijstandsverzekering en extra financiering voor kosten die boven de rechtsbijstand uitkomen.

Voor Kira Toussaint komt de regeling te laat. De zwemster werd eind 2018 ten onrechte beschuldigd van dopinggebruik en was veel geld kwijt om haar onschuld te bewijzen, maar werd niet financieel ondersteund door Nederlandse instanties. Ze is nu nog in afwachting van een schadevergoeding.