Wereldatletiekbond IAAF houdt voorlopig vast aan de schorsing van de Russische atletiekbond. Dat is zondag tijdens een bestuursvergadering in Monaco besloten.

Het Franse persbureau AFP meldde zaterdag al dat de sanctie, die inmiddels al vier jaar van kracht is, gehandhaafd blijft. Een dag later volgde de officiële bevestiging.

De schorsing werd in 2015 opgelegd nadat een groot dopingschandaal in de Russische sport aan het licht was gekomen. Ook het Russische antidopingbureau RUSADA werd geschorst wegens betrokkenheid bij systematische en door de staat ondersteunde dopingnetwerken.

WADA, het internationale antidopingbureau, hief die schorsing in januari op na volledige inzage in de gegevens van het gewraakte dopinglab in Moskou. De IAAF ging daar niet in mee, omdat er nog altijd te veel twijfels zijn over de vereiste hervormingen en de handelswijze van atleten en officials.

Russische atleten die kunnen aantonen dat ze een schoon dopingverleden hebben, mogen onder neutrale vlag nog wel deelnemen aan internationale wedstrijden.

IAAF omgedoopt in World Athletics

De IAAF maakte ook bekend een naamswijziging door te voeren. Vanaf begin oktober, meteen na de WK atletiek in Doha, gaat de bond verder als World Athletics.

De nieuwe naam staat voor de vernieuwing die de mondiale atletiekbond de afgelopen jaren heeft ondergaan en moet voor een "moderner, creatiever en positiever beeld" van de sport zorgen. Ook werd een nieuw logo gepresenteerd.

"We hopen dat we hiermee een nieuwe generatie voor de sport weten te winnen", liet voorzitter Sebastian Coe weten. De reputatie van de IAAF is vooral onder het voorzitterschap van Lamine Diack (1999 tot 2015) bezoedeld geraakt door schandalen en dopinggevallen.

De naam IAAF wordt sinds 1912 gebruikt. De afkorting stond voor International Amateur Athletic Federation. In 2001 werd die aangepast tot International Association of Athletics Federation.