De Nederlandse waterpolosters hebben het in de halve finales van de World League niet gered. Oranje bleek in Boedapest niet opgewassen tegen de Verenigde Staten (6-8) en miste daardoor een kans om zich voor de Olympische Spelen van 2020 te plaatsen.

De periodestanden waren 1-3, 2-3, 2-1 en 1-1 in het voordeel van de regerend olympisch en wereldkampioen. Voor Oranje kwamen Maud Megens (twee), Dagmar Genee, Simone van de Kraats, Sabrina van der Sloot en Maartje Keuning tot scoren.

De Amerikaanse ploeg speelt zondag in de finale tegen de winnaar van het duel tussen Rusland en Italië. De ploeg van bondscoach Arno Havenga komt in de strijd om het brons uit tegen de verliezer.

Voor de winnaar van de World League ligt een olympisch ticket voor Tokio 2020 klaar. De titel levert tevens een winstpremie op van circa 44.000 euro.

Nederland krijgt eind juli bij de WK in Zuid-Korea een nieuwe kans om een olympisch startbewijs binnen te halen. Dan moet Oranje wel de wereldtitel veroveren. Indien de winnaar van de World League in Boedapest ook wereldkampioen wordt, dan volstaat WK-zilver voor deelname aan Tokio 2020.