Caster Semenya mag voorlopig zonder testosteron verlagende medicatie meedoen aan atletiekwedstrijden. Een Zwitserse rechtbank bepaalde maandag dat de nieuwe regels van de internationale atletiekfederatie IAAF tijdelijk worden opgeschort.

De 28-jarige Semenya mag door het besluit van de rechtbank aan alle afstanden tussen de 400 en 1 Engelse mijl zonder medicatie deelnemen bij de vrouwen. De Zuid-Afrikaanse heeft van nature een hoge testosteronspiegel.

Semenya tekende bij de rechtbank in Zwitserland beroep aan tegen de uitspraak van het internationale sporttribunaal CAS, dat de nieuwe regels van de IAAF onlangs goedkeurde.

De IAAF verplicht vrouwelijke atleten met van nature te hoge waarden van het spierversterkende hormoon testosteron medicijnen te slikken om die waarden te onderdrukken.

De competitie zou daardoor eerlijker worden. De regels gelden voor afstanden van 400 meter tot 1 Engelse mijl, dus ook op de 800 meter. Op die afstand is Semenya tweevoudig olympisch kampioene.

Caster Semenya in actie tijdens haar laatste wedstrijd in Doha. (Foto: Pro Shots)

Semenya weigert medicijnen te slikken

Semenya weigert deze medicijnen te slikken, waardoor ze van de IAAF sinds 8 mei niet meer mocht meedoen aan wedstrijden op de middellange afstanden.

Begin vorige maand won Semenya bij de Diamond League-wedstrijden in Doha haar laatste 800 meter. Ze brak met een tijd van 1.54,99 het seizoensrecord, maar toonde na afloop van de race nauwelijks emotie.

Ze liet op een drukbezochte persconferentie toen wel weten dat ze geenszins van plan is om te stoppen als atlete en in september terug te willen keren in Doha, waar dan het WK wordt gehouden.