Danilo Petrucci heeft zondag de zesde MotoGP-race van het seizoen gewonnen. De Ducati-coureur was voor eigen publiek de sterkste in de Grand Prix van Italië.

De 28-jarige Petrucci hield regerend wereldkampioen Marc Márquez (tweede), zijn landgenoot Andrea Dovizioso (derde) en de Spanjaard Álex Rins (vierde) net achter zich.

Petrucci boekte op het circuit van Mugello pas de eerste overwinning uit zijn carrière. De Italiaan komt al sinds 2012 uit in de MotoGP, maar in 124 races kwam hij nooit verder dan de tweede plek.

In het kampioenschap behoudt Márquez, die drie van de zes races won, de leiding. De Spanjaard heeft negen punten voorsprong op nummer twee Dovizioso.

Petrucci, Dovizioso en Márquez strijden om de koppositie. (Foto: ANP)

Márquez raakt leiding al snel kwijt

De race in Italië was behoorlijk enerverend. De van pole vertrokken Márquez behield bij de start de leiding, maar de Spanjaard raakte die na enkele ronden kwijt aan Petrucci.

Een groep van negen coureurs bleef dicht bij elkaar, waardoor er flink wat verschuivingen waren in de strijd om de koppositie. Nadat Dovizioso en Rins even op de eerste plek hadden gereden, heroverde Petrucci de leiding halverwege de race.

In de slotfase bleef Petrucci samen met Márquez, Dovizioso en Rins vooraan over. De twee Italianen wisselden een aantal keren stuivertje aan kop en uiteindelijk kwam Petrucci als winnaar uit de strijd.

Bendsneyder buiten de punten in Moto2

In de Moto2 slaagde Bo Bendsneyder er niet in om punten te pakken. De twintigjarige Rotterdammer kwam niet verder dan de negentiende plaats.

De race in de Moto2 werd gewonnen door Álex Márquez, de jongere broer van Marc Márquez. De Spanjaard bleef de Italiaan Luca Marini (tweede) en de Zwitser Thomas Lüthi (derde) voor.

In het kampioenschap blijft Lorenzo Baldassarri, die vierde werd op Mugello, aan de leiding. De Italiaan heeft vier punten voorsprong op Lüthi. Bendsneyder bezet met vijf punten de 21e plek.