De Nederlandse handbalsters hebben vrijdag hun eerste van twee oefeninterlands tegen Rusland verloren. De formatie van bondscoach Emmanuel Mayonnade ging in Almere met 30-31 onderuit tegen de olympisch kampioen.

In het Topsportcentrum stond Oranje bij rust nog met 18-16 voor, maar in de tweede helft bogen de Russinnen de achterstand om. De vice-Europees kampioen kwam met 30-27 voor en dat verschil kon de thuisploeg niet meer goedmaken.

Laura van der Heijden speelde haar tweehonderdste interland. De 28-jarige rechteropbouwspeelster werd voorafgaand aan de wedstrijd geëerd.

Angela Malestein was met zeven doelpunten topscorer aan Nederlandse zijde. Zoë Sprengers en Tamara Haggerty maakten hun debuut bij de nummer drie van het laatste EK.

Loïs Abbingh en Martine Smeets ontbraken bij Oranje. Zij zijn beiden niet fit genoeg om in actie te komen tijdens de oefenduels met Rusland.

Zaterdag spelen de Nederlandse handbalsters de tweede oefenwedstrijd tegen Rusland, eveneens in Almere. Die ontmoeting gaat om 16.00 uur van start.