Coach Raemon Sluiter geniet van de progressie die zijn pupil Kiki Bertens doormaakt. De oud-tennisser vindt dat de Nederlandse goed omgaat met de druk die hoort bij haar nieuwe status als favoriete op Roland Garros.

Bertens begon het Grand Slam-toernooi in Parijs maandag direct goed. De nummer vier van de wereld won in straight sets van de Française Pauline Parmentier (6-3 en 6-4) en liet zo zien goed met de druk om te kunnen gaan.

"Het is ook niet niks om in vier weken tijd in de media te gaan van 'kijken of ze dit seizoen wel haar gravelpunten kan verdedigen' naar 'titelkandidate nummer één'", zei Sluiter. "Het is voor ons ook schakelen, net als dat ze ineens internationale persconferenties moet geven."

De nieuwe status was ook te merken bij de laatste training op zondag. "Het was fijn om hier te mogen trainen, maar aan de andere kant zitten er ook ineens 150 tot 200 mensen te kijken. Vorig jaar waren er niet heel veel buitenlanders die dachten: ik ga eens een uurtje bij Kiki Bertens kijken. Dus als ik harder wil zijn, moet ik wel op mijn woorden letten. Voor je het weet, heb je een relletje."

Sluiter moet dan ook even wennen aan de nieuwe situatie. "Ik begin nu bijna te snappen waarom voetballers soms voor een besloten training kiezen. Het is voor ons ook nieuw dat we moeten afwegen of het beter is om op het park van de wedstrijden te trainen of in alle rust op een afgelegen park."

Bertens: 'Op de belangrijke momenten stond ik er'
66
Bertens: 'Op de belangrijke momenten stond ik er'

'Kwestie van subtiel aan knop draaien'

Hoewel Sluiter vindt dat Bertens goed met haar nieuwe status omgaat, benadrukt de coach wel dat het schakelen makkelijker gezegd is dan gedaan. Volgens de voormalige nummer 46 van de wereld zijn sommige situaties niet zo makkelijk als men denkt.

"Sommigen zeggen: je moet een knop omzetten. Maar het is een kwestie van heel subtiel draaien aan een knop", aldus de oud-tennisser. "Maar ja, Kiki is de nummer vier van de wereld, ze verdient hartstikke veel geld. Dan horen die situaties erbij. Het is pittig, maar we moeten het niet al te zielig maken."

Sluiter is optimistisch gestemd over de rest van het toernooi. "Kiki blijft maar verbazen", stelde hij tevreden vast. "Wie had dit gedacht? Wie zei dit vier of vijf jaar geleden? Helemaal niemand. Het was altijd dit of dat met Kiki."

De 27-jarige Nederlandse speelt in de tweede ronde tegen de Slowaakse Viktória Kuzmová, de mondiale nummer 46. Die partij wordt woensdag gespeeld.