Roger Federer heeft zijn rentree op Roland Garros gevierd met een soepele zege. De Zwitser was in de eerste ronde in drie sets te sterk voor de Italiaan Lorenzo Sonego: 6-2, 6-4 en 6-4.

De 37-jarige Zwitser liet het graveltoernooi de afgelopen jaren links liggen om zich optimaal voor te bereiden op het grasseizoen. Hij besloot dit jaar voor het eerst sinds 2015 weer mee te doen aan het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar.

Hij trof in Sonego, de nummer 73 van de wereld, geen al te zware loting. Hij liep in de eerste set rap uit naar een dubbele break voorsprong en pakte het eerste bedrijf met 6-2.

Ook in set twee nam Federer een royale voorsprong van 4-0, maar Sonego knokte zich terug. De Italiaan kon echter niet voorkomen dat de set met 6-4 naar de nummer drie van de wereld ging.

In het derde bedrijf kon Sonego de Zwitserse vedette langer bijbenen. Federer kreeg weliswaar enkele breakkansen, maar de Italiaan gaf zich niet gewonnen. Op 4-4 brak Federer alsnog, waarna hij de partij na een uur en veertig minuten eenvoudig uit serveerde.

In de tweede ronde stuit Federder op de Duitser Oscar Otte, die zich als lucky loser voor het hoofdtoernooi plaatste. De nummer 145 van de wereld was te sterk voor Malek Jaziri uit Tunesië: 6-3, 6-1 en 4-6 en 6-0.

Stéfanos Tsitsipás bereikte eveneens eenvoudige de tweede ronde. (Foto: Pro Shots)

Tsitipás eenvoudig verder

Stéfanos Tsitsipás bereikte eveneens eenvoudig de tweede ronde. De als zesde geplaatste Griek was de Duitser Maximilian Marterer in drie sets de baas: 6-2, 6-2 en 7-6 (4) op de borden.

De halvefinalist van de Australian Open kent dit jaar zijn grote doorbraak. De twintigjarige Griek bereikte eerder deze maand nog de finale van het sterk bezette graveltoernooi in Madrid. Daarin verloor hij van Novak Djokovic.

Tsitsipás kwam in Parijs nog nooit verder dan de tweede ronde. Om dit jaar de derde ronde te bereiken moet hij winnen van Hugo Dellien uit Bolivia. Die gunde Prajnesh Gunneswaran uit India maar vijf games: 6-1, 6-3 en 6-1.

Nishikori en Cilic ook door

Kei Nishikori plaatste zich in drie sets voor de tweede ronde. De Japanse nummer zeven van de wereld was met 6-2, 6-3 en 6-4 te sterk voor de Fransman Quentin Halys.

Ook Marin Cilic staat in de tweede ronde, dankzij een eenvoudige zege op de Italiaan Thomas Fabbiano. De Kroatische nummer elf van de plaatsingslijst won met 6-3, 7-5 en 6-1.

Robin Haase, de enige Nederlander in het enkelspel, speelt zondag zijn partij in de eerste ronde tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber.