Tim Visser heeft vrijdag zijn afscheid als professioneel rugbyer aangekondigd. De 31-jarige geboren Nederlander stopt na afloop van het seizoen van zijn Engelse club Harlequins.

"Ik ben erg trots dat ik kan terugkijken op een mooie professionele rugbycarrière", zegt Visser. "De sport is de laatste tien jaar enorm ontwikkeld op fysiek gebied, het vergt heel veel van het lichaam."

"Ik heb verschillende blessures overwonnen, maar na de laatste ingreep aan mijn knie voel ik dat ik niet meer op mijn oude topniveau uit 2015/2016 kom. Met deze fysieke uitdagingen en een jong gezin thuis dat zijn vader ook nog wil zien bewegen in de toekomst, heb ik helaas mijn nog lopende contract moeten inleveren."

Visser koos er bewust voor om niet voor het Nederlandse team uit te komen, omdat hij geselecteerd wilde worden voor de veel sterkere Schotse ploeg. In juni 2012 woonde hij drie jaar in Schotland, waardoor hij volgens de regels speelgerechtigd was voor het land.

Tussen 2012 en 2018 speelde 'The Flying Dutchman' 33 interlands voor Schotland, waarin hij veertien try's maakte. Vorig jaar mei maakte hij bekend zich niet langer beschikbaar te stellen voor de Schotse ploeg.

Visser debuteerde in 2006 namens Newcastle Falcons als profrugbyer. Daarna speelde hij ook voor Edinburgh Rugby (2009-2015) en sinds 2015 voor de Harlequins. De club uit Londen speelt zaterdag in de laatste reguliere speelronde een uitwedstrijd tegen de Wasps en kan zich nog plaatsen voor de play-offs van het Premiership.