De Nederlandse ijshockeyers zijn zaterdag gedegradeerd naar het vierde mondiale niveau. Oranje verloor in zijn slotwedstrijd op het WK in divisie 1B met 1-3 van koploper Roemenië.

Nederland had degradatie naar divisie 2A kunnen voorkomen met een zege op de Roemenen, maar de ploeg van bondscoach Doug Mason kon vooral offensief geen vuist maken in de Estse hoofdstad Tallinn.

Roemenië boekte zijn vijfde zege in vijf wedstrijden en promoveert naar divisie 1A. Oranje hoort door de degradatie niet meer bij de 28 beste landen ter wereld (zestien in de topdivisie en twaalf in divisie 1).

Nederland verloor eerder deze week kansloos van Polen (8-1), Estland (4-1) en Oekraïne (8-1). In die duels konden de internationals van de Tilburg Trappers niet meedoen, omdat die club nog streed om de titel in de Duitse Oberliga.

Donderdag tegen Japan deden de Trappers-spelers wel mee en won Oranje met 3-2 van Japan. Tegen Roemenië kon dat succes geen goed vervolg gegeven worden. Alleen Levi Boer scoorde voor het team van Mason.

"De jongens die hier waren hebben vol motivatie en vol enthousiasme alles gegeven. Het is jammer dat het niet genoeg was", zei captain Joey Oosterveld.