Jamile Samuel heeft zich vrijdag bij de Diamond League-wedstrijden in Doha overtuigend geplaatst voor de 200 meter op de WK van dit najaar, die eveneens in de Qatarese hoofdstad plaatsvindt.

De 27-jarige Amsterdamse atlete bleef met een tijd van 22,90 seconden ruim onder de limiet van 23,02. Ze eindigde daarmee als tweede, achter de Britse Europees kampioene Dina Asher-Smith (22,26).

Samuel is de derde atlete na Sifan Hassan en Susan Krumins met een startbewijs voor de WK. Hassan en Krumins liepen donderdag in het Amerikaanse Stanford onder de WK-limiet voor de 10.000 meter.

In Doha liet Samuel een sterke race zien, waarin ze in het tweede deel sterk kwam opzetten. Ze bleef de Nigeriaanse Blessing Okagbare en de Amerikaanse Kyra Jefferson voor, sprintsters die doorgaans sneller zijn.

Samuel bezig aan indrukwekkende opmars

Samuel is de laatste jaren bezig aan een indrukwekkende opmars. Ze veroverde vorige zomer brons op de 200 meter bij de EK in Berlijn, haar eerste individuele medaille ooit op een groot toernooi.

"Ik heb weleens jeugdtoernooien gewonnen, maar dit is iets heel anders. Dit is een enorme stap voor me. En er moet nog meer komen. Ik ben op de goede weg", zei ze destijds.

De WK atletiek in Doha is van 28 september tot en met 6 oktober.