Snookerlegende Ronnie O'Sullivan heeft zich dinsdag in de eerste ronde van het WK geblameerd. De vijfvoudig wereldkampioen ging zeer verrassend onderuit tegen amateur James Cahill.

De 23-jarige Cahill was in het Engelse Sheffield met 10-8 te sterk voor de nummer één van de wereld en zorgde zo voor een van de grootste verrassingen ooit op het WK snooker.

Na de openingssessie van maandag stond O'Sullivan, die in aanloop naar de ontmoeting met Cahill klaagde over slapeloosheid en tijdens de wedstrijd vermoeid oogde, al op een 4-5-achterstand. Die kon hij dinsdag niet meer goedmaken.

"Ik kon amper overeind blijven staan in de slotfase", zei een euforische Cahill na zijn overwinning in gesprek met de BBC. "Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Ik heb altijd geloofd dat ik op een goede dag iedereen kan verslaan. Nu heb ik eindelijk kunnen laten zien wat ik kan."

De in Blackpool geboren Cahill bereikte het WK door drie kwalificatierondes te overleven. Hij is de eerste amateurspeler ooit die zich voor het mondiale toernooi wist te plaatsen.

De Engelsman verloor twee jaar geleden zijn in 2013 verkregen professionele status, maar krijgt die dankzij zijn prestaties in Sheffield volgend seizoen weer terug. Op dit moment heeft hij nog geen notering op de wereldranglijst.

James Cahill in actie tegen Ronnie O'Sullivan. (Foto: Pro Shots)

O'Sullivan voelt zich verschrikkelijk

O'Sullivan staat juist bekend als een van de beste snookerspelers aller tijden. De Engelsman kroonde zich in 2001 voor het eerst tot wereldkampioen. Hij won het belangrijkste toernooi van het jaar ook in 2004, 2008, 2012 en 2013.

"Mijn ledematen voelen heel zwaar aan en ik heb geen energie", zei O'Sullivan na zijn blamage. "Ik worstelde om wakker te blijven en voel me op dit moment verschrikkelijk. Mentaal was ik er klaar voor, maar je moet je helemaal goed voelen. Cahill speelde bovendien briljant, dus complimenten voor hem."

De 43-jarige O'Sullivan bereikte in 2014 voor het laatst de finale van een WK, maar daarin dolf hij het onderspit tegen zijn 35-jarige landgenoot Mark Selby. Vorig jaar strandde hij al in de tweede ronde.

Cahill neemt het in de tweede ronde op tegen de Schot Stephen Maguire, de nummer vijftien van de wereld.