Kogelslingeraar Denzel Comenentia heeft zich donderdag (lokale tijd) op overtuigende wijze voor de WK atletiek in Doha geplaatst. De Amsterdammer verbeterde bij wedstrijden in de Amerikaanse stad Torrance zijn eigen Nederlands record.

De 23-jarige Comenentia kwam bij zijn vijfde poging tot een afstand van 76,80 meter. Dat is 39 centimeter verder dan de recordafstand die hij vorig jaar haalde in het Amerikaanse Eugene.

De Amsterdammer studeert en traint sinds enkele jaren aan de universiteit van Georgia onder de gerenommeerde coach Don Babbitt, waar hij zich verder wist te ontwikkelen als kogelslingeraar. Hij wordt de eerste Nederlandse kogelslingeraar ooit op een WK.

Vorig jaar kwalificeerde Comenentia zich met zowel het kogelstoten als kogelslingeren al voor de EK in Berlijn, waar hij zich volledig op het slingeren richtte. De houder van het Nederlands record kwam in de kwalificatie niet verder dan 70,70 meter en miste de finale.

De WK atletiek wordt van 28 september tot en met 8 oktober in Doha gehouden. Comenentia plaatste zich eerder dit jaar ook bij het kogelstoten voor het mondiale toernooi in de Qatarese hoofdstad.