Windsurfers Kiran Badloe en Lilian de Geus hebben zaterdag in Palma de Mallorca de Europese titel veroverd in de RS:X-klasse.

Badloe bleef in het algemeen klassement Dorian van Rijsselberghe voor. De olympisch en wereldkampioen moest ditmaal genoegen nemen met zilver.

De twee Nederlanders kwamen in de afsluitende medalrace samen over de finish. Van Rijsselberghe won de medalrace.

Badloe ging de slotdag als koploper in en wist zich al verzekerd van het zilver. Hij had een voorsprong van liefst dertien punten op Van Rijsselberghe.

Laatstgenoemde moest daardoor hopen op een slechte dag van zijn trainingsmaatje. Badloe hield zijn niveau vast en zijn titel kwam geen moment in gevaar.

De Geus wint wel medalrace

Bij de vrouwen won De Geus wel zelf de medalrace. Ze ging de medalrace als derde in en maakte een achterstand van 1,8 punten goed op de nummer twee, de Française Charline Picon.

De Chinese leidster Lu Yunxiu deed niet mee om de Europese titel, omdat ze niet uit Europa komt.

De Geus pakte vorig jaar in het Deense Aarhus al de wereldtitel. Ze was toen voor aanvang van de medalrace al zeker van het goud.

De Geus was in 2016 ook dicht bij een medaille op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Ze eindigde op slechts één punt van het brons op de vierde plaats.