De Nederlandse ijshockeyvrouwen zijn vrijdag in Peking kampioen geworden op het WK in Divisie 1B. Daardoor promoveert de ploeg van bondscoach Joep Franke naar Divisie 1A.

Nederland was in de vijfde en laatste groepswedstrijd met 2-0 te sterk voor Polen. Savine Wielenga en Zoë Barbier maakten de doelpunten. Wielenga werd met acht treffers topscorer van het toernooi.

Eerder wist Oranje te winnen van Zuid-Korea (5-2), Kazachstan (3-1), gastland China (4-0) en Letland (3-1). Door de promotie behoort Nederland voor het eerst in de historie tot de beste zestien landen ter wereld.

IJshockeybond NIJB spreekt van een "historische promotie" en schrijft dat er "ijshockeygeschiedenis is geschreven".

Italië degradeert uit Divisie 1A en maakt plaats voor Nederland. Hongarije en Denemarken plaatsten zich deze week bij het WK in Divisie 1A in Boedapest voor het WK van 2020 in Zwitserland. Ook Noorwegen, Oostenrijk en Slowakije maken deel uit van de op een na hoogste liga.

De beste tien landen ter wereld strijden in de topdivisie tegen elkaar. Canada, de Verenigde Staten, Rusland, Japan, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Finland, Zweden en Zwitserland vormen momenteel de elite in het vrouwenijshockey.