Epke Zonderland heeft zich woensdag bij de EK turnen in Polen voor de rekstokfinale geplaatst. Op de meerkamp bereikte Casimir Schmidt de eindstrijd.

Zonderland kwam aan de rekstok tot een score van 14,553, waarmee hij alleen de Rus Artur Dalaloyan (14,666) voor zich moest dulden. De Kroaat Tin Sribic, de wereldkampioen van 2017, was met 14,500 de nummer drie van de kwalificatie.

De 32-jarige Zonderland veroverde in zijn loopbaan tot dusver twee Europese titels op de rekstok (2011 en 2014). De Fries deed de afgelopen maanden mee aan wereldbekerwedstrijden over de hele wereld.

Bij de laatste World Cup in Doha eind maart eindigde Zonderland als zevende, mede doordat hij tijdens zijn oefening ten val kwam.

Op brug kwam Zonderland woensdag in Szczecin tot een score van 14,366, goed voor de dertiende plek. Nikita Nagornyy uit Rusland sloot de kwalificatie met 15,133 als beste af.

Schmidt als zeventiende naar finale

Op de meerkamp eindigde landgenoot Schmidt in Polen op een totaalscore van 80,431, waarmee hij de kwalificatie afsloot als zeventiende. Ook hier was de Rus Dalaloyan de beste. Hij noteerde 87,930.

Michel Bletterman wist het voorbeeld van Schmidt niet te volgen. Met een totaal van 73.764 kwam hij in de meerkamp niet in de buurt van een plek bij de eerste 24. De finale van de meerkamp is zondag.

EK-debutanten Loran de Munck en Rick Jacobs kwamen niet in de buurt van een finaleplaats. Datzelfde gold voor Bram Louwije op voltige.

De EK turnen worden van woensdag tot en met zondag gehouden in Polen. De vrouwen werken donderdag de kwalificatie af. De finales staan in het weekend op het programma.