Zwemster Kira Toussaint heeft vrijdag bij de Swim Cup in Den Haag voldaan aan de WK-limiet op de 50 meter rugslag. Ook Maaike de Waard dook onder de tijd die vereist is om mee te mogen doen aan het toernooi van komende zomer.

De veelbesproken Toussaint tikte in de series achter de De Waard als tweede aan (27,98 om 27,90). De WK-limiet is 28,05. Ranomi Kromowidjojo werd derde in 28,45, waarmee de drievoudig olympisch kampioene dus nog niet aan die limiet voldeed.

De 24-jarige Toussaint maakte onlangs haar rentree nadat ze maandenlang ten onrechte werd verdacht van dopinggebruik. Anderhalve week geleden dook ze in Marseille op de 100 meter rugslag al onder de WK-limiet.

Kromowidjojo, die in Den Haag haar eerste wedstrijden van het jaar zwemt, bleef eerder op vrijdag ook op de 50 meter vlinderslag boven de tijd die vereist is om naar de WK in het Zuid-Koreaanse Gwangju te mogen.

Finales worden in ochtend gezwommen

Alle finales worden bij de Swim Cup in Den Haag 's ochtends gezwommen. Dat is ter voorbereiding op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio, waar de strijd om de medailles ook in de ochtend is.

Het evenement in Den Haag duurt nog tot en met zondag. Volgende week volgt in Eindhoven nog een Swim Cup. De toernooien zijn de belangrijkste kwalificaties voor de WK langebaan in Gwangju (12-28 juli).

Zes Nederlandse zwemmers hebben inmiddels voldaan aan een WK-limiet: Toussaint (50 en 100 rug), De Waard (50 rug), Femke Heemskerk (50, 100 en 200 vrij), Arno Kamminga (200 meter schoolslag), Ties Elzerman (50 school) en Mathys Goosen (50 vlinder).