De Nederlandse handbalsters hebben het donderdag goed getroffen bij de loting voor de kwalificatie van het EK van 2020. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade treft Spanje en Oostenrijk.

De derde tegenstander van Oranje is de winnaar van een voorronde, waarin Griekenland, Finland, Israël en Luxemburg het tegen elkaar opnemen.

De nummers één en twee van de poule plaatsen zich voor het EK, dat in december 2020 wordt gehouden in Denemarken en Noorwegen. Die twee landen zijn logischerwijs al zeker van deelname.

Nederland veroverde afgelopen december op het vorige EK brons. De formatie van toenmalig bondscoach Helle Thomsen verloor in de halve finales van de latere wereldkampioen en gastland Frankrijk, waarna in het duel om de derde plek Roemenië werd verslagen.

Oostenrijk miste laatste vijf EK's

Spanje eindigde op het toernooi in Frankrijk als twaalfde na in een poule met Oranje als derde te eindigen. Oostenrijk miste de laatste vijf EK's.

Eind vorige maand speelden de handbalsters tegen Duitsland hun eerste twee wedstrijden onder Mayonnade. Ze wonnen het eerste oefenduel met 29-26, waarna een dag later met 29-28 werd verloren.