De Nederlandse waterpolosters hebben zich vrijdag verzekerd van deelname aan de superfinale van de World League. De ploeg van bondscoach Arno Havenga had genoeg aan een plek in de halve finales van de Europa Cup in Turijn.

Oranje was in de kwartfinales van het Europese finaletoernooi met 9-6 te sterk voor Spanje. Maud Megens en Sabrina van der Sloot waren beiden driemaal trefzeker.

De beste drie ploegen van het toernooi in Turijn plaatsen zich voor de mondiale superfinale, die van 4 tot en met 7 juni plaatsvindt in Boedapest. Gastland Hongarije bereikte in Italië ook de halve finales, waardoor Nederland al zeker is van een startbewijs voor de superfinale.

Vorig jaar haalde de regerend Europees kampioen de finale van de World League. Daarin verloor de formatie van Havenga toen met 6-8 van de Verenigde Staten.

Winnaar superfinale plaatst zich voor Spelen

De winnaar van de superfinale in Boedapest plaatst zich voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Oranje neemt het zaterdag in de halve eindstrijd op tegen Italië. De finale staat zondag op het programma.

Bij het WK, dat in juli in het Zuid-Koreaanse Gwangju wordt gehouden, staat er ook een ticket voor de Spelen op het spel. De derde mogelijkheid op kwalificatie is begin volgend jaar tijdens het EK.

De waterpolosters krijgen in het voorjaar van 2020 tijdens het olympisch kwalificatietoernooi de laatste kans om zich te kwalificeren.