De Nederlandse handbalsters hebben zaterdag in Oldenburg een oefenduel met Duitsland nipt verloren. De tweede vriendschappelijke wedstrijd in twee dagen eindigde in 29-28.

Oranje, waar de nieuwe bondscoach Emmanuel Mayonnade voor de tweede keer op de bank zat, keek halverwege tegen een 19-12-achterstand aan. Na rust werd aan een comeback gewerkt, maar dat was net niet genoeg om verlies af te wenden.

Estavana Polman was de productiefste Oranje-speelster met tien treffers, gevolgd door Martine Smeets (vijf), Laura van der Heijden (vier), Dionne Visser (drie), Lois Abbingh, Angela Malestein (allebei twee), Dione Housheer en Kelly Vollebregt (beiden één).

Vrijdag leverde de eerste van de twee oefenwedstrijden tegen de aanvoerder van de wereldranglijst wél een zege op. De ontmoeting in Groningen eindigde toen in 29-26 in het voordeel van Oranje, dat veertiende staat op de mondiale ranking.

Emmanuel Mayonnade, de nieuwe bondscoach van de Nederlandse handbalsters. (Foto: ANP)

Oranje begonnen aan nieuwe periode

Nederland moest het in de oefenduels met Duitsland zonder Maura Visser en Nycke Groot doen, die recent een punt achter hun interlandloopbaan zetten. Aanvoerder Danick Snelder is bovendien nog geblesseerd.

Onder Fransman Mayonnade, die bekend staat als een topcoach, hopen de handbalsters hoge ogen te gooien op het WK van november en de Olympische Spelen van volgend jaar.

De Duitse ploeg staat onder leiding van bondscoach Henk Groener, die tussen 2009 en 2016 aan het roer stond bij Oranje. In die periode leidde hij de ploeg naar zilver op het EK en een vierde plek op de Spelen.