Sporttribunaal CAS doet niet eind deze maand, maar pas eind april uitspraak over het beroep dat atlete Caster Semenya heeft aangespannen tegen een besluit van de internationale atletiekfederatie IAAF.

De zaak zou eigenlijk op 26 maart worden afgesloten, maar de uitspraak is met een maand uitgesteld. Dat komt doordat beide partijen aanvullend bewijsmateriaal hebben aangeleverd. Een exacte datum is nog niet geprikt, meldt het CAS donderdag.

De Zuid-Afrikaanse Semenya heeft van nature een hoge testosteronspiegel. Ze moet van de IAAF medicijnen slikken om de waarden van dat hormoon te verlagen. Als ze dat niet doet, dan mag de atlete volgens een nieuwe regel in wedstrijden niet meer uitkomen bij de vrouwen.

De tweevoudig olympisch en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter vindt die regel oneerlijk en stapte daarom naar het CAS. Hangende het beroep van de Zuid-Afrikaanse is de regel opgeschort.

Het CAS omschreef de zaak eerder al als "een van de cruciaalste zaken" in zijn geschiedenis, met mogelijk verregaande consequenties voor de atletiek en de sport in het algemeen.

De nieuwe regel over Differences of Sexual Development (DSD) geldt alleen voor de middellange afstanden (de 400 meter, 800 meter en 1.500 meter) en het hordelopen. De IAAF heeft altijd ontkend dat de regel specifiek tegen Semenya is gericht.