Enkele hockeyers van de Belgische nationale ploeg hoeven niet langer te vrezen voor een schorsing. Uit onderzoek blijkt dat zij zich niet schuldig hebben gemaakt aan gokken op de eigen wedstrijden.

De Belgische kansspelcommissie stelde medio januari een onderzoek in nadat verschillende kranten meldden dat drie spelers uit de selectie, die in de WK-finale Oranje versloeg, op wedstrijden hadden gegokt.

In het onderzoek werden ongeveer twintig duels die de nationale ploeg de afgelopen vier jaar speelde behandeld. Het ging daarbij onder meer om wedstrijden op het WK van afgelopen jaar.

"We hebben niet alleen de spelers, maar ook de staf gecontroleerd", meldt Marjolein De Paepe van de kansspelcommissie aan onder meer Sporza. "We zijn tot de conclusie gekomen dat niemand een inbreuk gepleegd heeft."

De Belgische wet verbiedt weddenschappen op wedstrijden in een competitie waarop de gokker een directe impact kan hebben. Als de hockeyers schuldig waren bevonden hadden zij een boete of tot drie jaar cel kunnen krijgen.

België werd door de zege op Nederland voor het eerst in de historie wereldkampioen hockey. Het was bovendien de eerste wereldtitel in een olympische teamsport voor onze zuiderburen.