Jetze Plat heeft het werelduurrecord op de handbike flink verbeterd. De Nederlander kwam op de wielerbaan van Sportpaleis Alkmaar tot een afstand van 44 kilometer en 749 meter.

Daarmee legde de 27-jarige Plat ruim 2,5 kilometer meer af dan zijn landgenoot Geert Schipper, vorig jaar 42,165 kilometer liet noteren.

Plat werd geboren met een verkort linkerbovenbeen en een ontbrekend rechterbovenbeen. Toen hij zestien jaar oud was, liet hij zijn rechtervoet amputeren.

Hij veroverde vier keer de wereldtitel op de handbike en werd drie keer wereldkampioen paratriatlon. Op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro pakte hij drie jaar geleden het goud op de paratriatlon (zwemmen, handbiken en wheelen).

Jetze Plat krijgt na afloop een bord met zijn afgelegde afstand. (Foto: ANP)

'Ik kan zeggen dat ik echt de snelste ben'

"Met die wereldtitels mag ik zeggen dat ik op dit moment de beste handbiker ter wereld ben. Met een werelduurrecord kan ik ook zeggen dat ik echt de snelste ben", liet de Amsterdammer weten in de voorbereiding op zijn wereldrecordpoging.

Plat werd twee jaar geleden op het Sportgala in Amsterdam uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. Hij behoorde vervolgens ook tot de genomineerden voor de Laureus Award, de prestigieuze prijs die jaarlijks in verschillende categorieën wordt uitgereikt om de beste sportprestaties wereldwijd te eren.