Roberto Piazza is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse volleybalmannen. De 51-jarige Italiaan tekent een contract tot en met de Olympische Spelen van Tokio in 2020, zo meldt de Nederlandse volleybalbond zondag.

Piazza is nu nog actief als coach van de Poolse club PGE Skra Belchatow en begint in mei aan zijn nieuwe baan. Hij volgt bij Oranje Gido Vermeulen op, die in december besloot te stoppen.

"Ik ben zeer vereerd om het Nederlands mannenteam te mogen trainen en coachen", aldus Piazza. "Dit team heeft alles in handen om de volgende stap te zetten. Mijn droom is om Nederland naar de top tien van de wereld te brengen."

Oud-volleyballer Piazza werkte eerder als trainer van onder meer de Italiaanse clubs Modena en Treviso en was bondscoach van Qatar. Met Skra Belchatow werd hij kampioen van Polen.

'Zijn ervaring zal mannen extra impuls geven'

Joop Alberda, technisch directeur van de volleybalbond, is blij met de aanstelling van Piazza. "Zijn ervaring als toptrainer geeft vertrouwen dat hij de mannen deze zomer een extra impuls zal geven."

Aanvoerder Nimir Abelaziz werkte al samen met Piazza bij de Italiaanse clubs Sisley en Cuneo. "Hij leeft echt voor het volleybal en is dagelijks van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds op de club. Ik heb destijds heel veel van hem geleerd en we zijn altijd in contact gebleven."

De staf van Oranje is nagenoeg compleet na de aanstelling van Piazza. Henk-Jan Held keert terug als assistent-bondscoach, een functie die hij al eerder bekleedde bij het Nederlands mannenteam. Patrick de Reus is de nieuwe teammanager.

Hoofddoel van Oranje in 2019 is plaatsing voor de Spelen van Tokio. Het olympische kwalificatietoernooi is van 9 tot en met 11 augustus en wordt gehouden in Ahoy Rotterdam. Nederland is dit jaar ook medeorganisator van het EK (13 tot en met 29 september).

De laatste keer dat de Nederlandse volleybalmannen meededen aan de Spelen was in 2004 in Athene.