Golfer Joost Luiten heeft zaterdag op de derde dag van het sterk bezette WGC-Mexico Championship flink terrein moeten prijsgeven. De Bleiswijker zakte na een rondgang van 74 slagen, drie boven het baangemiddelde, van de gedeelde dertiende plaats naar de gedeelde dertigste plaats.

Luiten staat na drie rondes op de baan van Chapultepec op 212 slagen, één onder par. Daarmee heeft hij de leider van de wedstrijd uit het oog verloren. Dustin Johnson voltooide de derde ronde in 66 slagen en staat op 197 slagen, zestien onder par.

De 34-jarige Amerikaan heeft een voorsprong van vier slagen op de Noord-Ier Rory McIlroy. Daarna volgt een groep van vier golfers die op negen onder par staan.

In de derde ronde begon Luiten nog wel goed, met een birdie op de eerste hole. Daarna sloeg hij vier bogeys. "Het was echt zo'n dag dat eigenlijk niets lukte en ook niets echt meezat", zei Luiten op de eigen site.

"Ik begon nog wel goed met een easy birdie op hole één. Op hole drie een bogey door een slechte eerste putt, op vier en vijf mis ik putts voor een birdie. Zulke putts moeten vallen om goed in de ronde te komen, maar dat gebeurde dus niet." Luiten noemde het zelf een frustrerende dag.

Bij het toernooi niet ver van Mexico-Stad zijn de beste 75 spelers van de wereld aanwezig. Het prijzengeld bedraagt 10,25 miljoen dollar, zo'n 9 miljoen euro.