Liefst drie Nederlandse vrouwen - openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal, waterpoloster Sabrina van de der Sloot en schoonspringster Celine van Duijn - zijn in de prijzen gevallen bij de verkiezing van de Europese zwembond LEN voor beste sporters van 2018.

De 25-jarige Van Rouwendaal krijgt voor de derde keer de LEN Award voor beste openwaterzwemster van het jaar. Ze won de prijs eerder in 2014 en 2016.

De geboren Baarnse maakte vorig jaar veel indruk door bij de EK zwemmen in Glasgow goud te winnen op de 5 kilometer, de 10 kilometer en de landenwedstrijd. Bovendien pakte ze zilver op de 25 kilometer.

Van Rouwendaal kreeg dan ook met afstand de meeste stemmen (73,6 procent) in de verkiezing onder nationale zwembonden en leden van verschillende LEN-comités en -panels.

Van Duijn verraste vorig jaar augustus in Schotland door Europees kampioen te worden op de toren, haar eerste medaille ooit op een EK. De 26-jarige schoonspringster kreeg in de LEN-verkiezing 24,3 procent van de stemmen, nipt meer dan de nummer twee Elena Bertocchi uit Italië (20 procent).

Van der Sloot troefde haar landgenote en keepster Laura Aarts af voor de LEN Award voor beste Europese waterpoloster van het jaar (33,8 om 32,3 procent). Van der Sloot werd in juli uitgeroepen tot de beste speelster van het EK, waar Oranje voor het eerst in 25 jaar Europees kampioen werd.

Sjöström wederom beste zwemster van het jaar

Sarah Sjöström werd net als vorig jaar uitgeroepen tot beste zwemster in Europa. De Zweedse concurrente van Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk kreeg 45,3 procent van de stemmen, ruim meer dan de Hongaarse Katinka Hosszú.

Bij de mannen kreeg de pas achttienjarige Rus Kliment Kolesnikov, die drie keer goud won bij de EK langebaan, de LEN Award voor beste zwemmer van het jaar. Hij troefde de Britse schoolslagspecialist Adam Peaty af.