De nieuwe bondschoach van de handbalsters Emmanuel Mayonnade vindt dat Oranje nog altijd sterk genoeg is om een medaille te kunnen veroveren op de eerstvolgende grote toernooien. Hoewel een aantal belangrijkste speelsters zijn gestopt, maakt de ploeg volgens hem een goede kans op een medaille op het WK en de Olympische Spelen.

"Ik weet zeker dat dat kan. We hebben veel goede spelers, zoals Estavana Polman, Lois Abbingh en Danick Snelder. Maar het zal geen gemakkelijke opgave worden", zei hij maandag tegen de NOS.

Mayonnade werd vorige week door de handbalbond aangesteld als opvolger van Helle Thomsen. Onder haar leiding pakte Oranje zilver op het EK van 2016 en brons op het WK van 2017 en het EK van 2018.

De Fransman komt niet in een gespreid bedje terecht, want onlangs zetten Yvette Broch, Maura Visser als Nycke Groot per direct een punt achter hun loopbaan als international.

"Toen ik ging nadenken over Oranje dacht ik: dan kan ik Groot coachen, zij is geweldig. Een paar dagen later maakte ze bekend te stoppen. Daar baalde ik wel van, om eerlijk te zijn. We zullen haar gemis als team moeten opvangen", stelt Mayonnade.

"Ik moet haar beslissing respecteren. Ze is natuurlijk altijd welkom. Ik hou de deur open. Maar het zou niet normaal zijn als ik nou contact opnam om haar te vragen terug te komen. Misschien denkt ze er over paar maanden anders over."

Mayonnade kan voorlopig ook niet beschikken over Snelder

Mayonnade kan voorlopig ook niet beschikken over Snelder. De cirkelspeelster kampt met een rugblessure, die haar in december ook al het succesvol verlopen EK in Frankrijk kostte.

"Het herstel gaat goed, maar langzaam. De hernia is verwijderd, het enige probleem is de uitstraling naar mijn linkerbeen", liet ze weten aan de NOS.

"Dit seizoen is waarschijnlijk voorbij. Dat is naar, maar ik ben ook op punten geweest waarop ik dacht nooit meer te kunnen handballen. Ik hoop dat ik na de zomer weer kan instromen. Alles wat eerder zou komen, is een cadeautje."

Mayonnade zit op 22 en 23 maart voor het eerst op de bank bij Oranje. De nummer veertien van de wereldranglijst oefent dan in Groningen en Oldenburg tegen de aanvoerder van de IHF-ranking, Duitsland.

Mayonnade combineert het bondscoachschap met de baan van trainer van de Franse topclub Metz Handball, waarmee hij de afgelopen drie jaar de landstitel en in 2017 de beker won.