De Duitse olympisch roeikampioen Maximilian Reinelt is zaterdag op dertigjarige leeftijd om het leven gekomen tijdens het langlaufen in het Zwitserse Sankt Moritz. Hij was onderdeel van de mannen acht die op de Spelen in Londen in 2012 goud veroverde.

Reinelt (rechts op de foto) was onwel geworden vlak bij de olympische schans waar op de Winterspelen in 1928 en 1948 het schansspringen werd gehouden. Eerste hulp was snel ter plaatse, maar dat mocht niet meer baten.

Het roeiteam, waar Reinelt tot 2016 deel van uitmaakte, maakte het overlijden maandag bekend. "Hij was in de eerste plaats een vriend, op wie we ook buiten de trainingen en wedstrijden om konden bouwen."

"We vinden het enorm moeilijk om de juiste woorden te vinden op dit moment. Dat hij niet langer onderdeel uitmaakt van onze wereld, is niet te bevatten. Onze gedachten zijn bij zijn verloofde, zijn ouders, broers en zussen."

Reinelt stopte na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 om zich volledig op zijn studie medicijnen te richten. In Rio roeide hij met de mannen acht naar het zilver, Nederland pakte het brons.

IOC-voorzitter Bach spreekt van tragedie

Naast olympisch kampioen werd Reinelt twee keer wereldkampioen en was hij vijf keer de beste van Europa.

Thomas Bach, de Duitse voorzitter van het IOC, noemde Reinelt maandag "een van de grootste Duitse roeiers aller tijden".

"Hij was bovendien een heel sympathiek persoon", zei Bach. "Reinelt slaagde er met succes in om zijn leven als topsporter te combineren met zijn opleiding tot arts. Zijn dood is een tragedie."

Reinelt werkte nog bij de Duitse roeibond als coach van het onder-23-team. Hij zou komende week met de talenten op trainingskamp gaan naar Spanje.