Lindsey Vonn is dolblij dat ze zondag met een WK-medaille een punt achter haar carrière heeft gezet. De Amerikaanse skilegende veroverde in het Zweedse Are brons op de afdaling, maar dat voelde als meer dan een derde plaats.

"Dit voelt als goud", zei Vonn, die stopt vanwege fysieke problemen. "Mijn lichaam doet nauwelijks mee, maar ik heb vandaag met mijn hart geskied. Dat gaf me de kracht om voor een medaille te gaan."

Afgelopen dinsdag liep de voorlaatste wedstrijd uit de imponerende loopbaan van Vonn nog uit op een teleurstelling. Op de Super-G ging ze snel onderuit nadat ze met haar ski bleef haken achter een poortje en ze vreesde dat het zondag op de afdaling weer mis zou gaan.

"Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest als voor de race van vandaag. Ik was bang dat ik de finish weer niet zou halen, ook omdat ik altijd op mijn limiet ski. Dat was een nachtmerrie geweest, maar gelukkig kwam het goed."

'Nu is het tijd om te vieren en te genieten'

De 34-jarige Vonn, die vier keer meedeed aan de Olympische Spelen, ging al als derde naar beneden. Toen ze over de finish kwam, had ze in 1.02,23 nog de snelste tijd. "Het was een droom om nog een keer over de finish te komen, de koppositie te pakken en het publiek te horen juichen. Ik heb genoten."

Uiteindelijk waren alleen Ilka Stuhec (1.01,74) uit Slovenië en de Zwitserse Corinne Suter (1.02,00) sneller dan Vonn, die in haar lange carrière twee keer wereldkampioen (afdaling en super-G in 2009) en eenmaal olympisch kampioen (afdaling in 2010) werd.

Vonn boekte bovendien 82 wereldbekerzeges. Daarmee bleef ze slechts vier overwinningen verwijderd van de legendarische Zweedse recordhouder Ingemar Stenmark, die zondag bij de podiumceremonie in Are de bloemen gaf aan Vonn.

"Nu is het tijd om te vieren en te genieten", zei Vonn met brons om haar nek. "Wat er daarna komt, weet ik nog niet."