Marianne Vos is de nieuwe nummer één van de wereldranglijst bij de veldrijdsters. De 31-jarige Brabantse stootte de Belgische Sanne Cant van de troon.

Vos moest afgelopen zaterdag in het Deense Bogense weliswaar de wereldtitel laten aan Cant, maar ging dankzij haar derde plaats wel haar rivaal voorbij op de mondiale ranking.

Vos verdiende met haar bronzen medaille namelijk veel punten voor de wereldranglijst - die bepaald wordt op basis van de prestaties van een jaar eerder - omdat ze vorig jaar slechts achttiende werd bij het WK in Valkenburg.

Cant behaalde hetzelfde aantal punten, omdat ze vorig jaar ook al de regenboogtrui om haar schouders mocht laten hangen.

Vos gaat nu aan de leiding met 2.036 punten, gevolgd door Cant (2.020 punten), Denise Betsema (1.760 punten), Annemarie Worst (1.629 punten) en Lucinda Brand (1.623 punten).

Van der Poel verstevigt eerste plaats

Bij de mannen verstevigde Mathieu van der Poel zijn eerste plaats op de wereldranglijst. De 24-jarige Brabander veroverde zondag voor het eerst sinds 2015 de wereldtitel.

Van der Poel was dit seizoen ontzettend dominant. Hij won in aanloop naar het WK maar liefst 26 van de 28 veldritten waar hij aan de start stond.

Van der Poel pakte de wereldtitel af van de Belg Wout van Aert, die vorig jaar in Valkenburg profiteerde van materiaalpech bij 'VDP' in de slotfase van de wedstrijd.

Van der Poel gaat aan kop met 2.600 punten, gevolgd door Van Aert (2.448 punten) en diens landgenoten Toon Aerts (2.358 punten), Laurens Sweeck (1.553 punten) en Michael Vanthourenhout (1.540 punten).