Abdi Nageeye heeft zondag in Japan het Nederlands record op de halve marathon flink aangescherpt. De Nederlandse atleet won de wedstrijd over 21,1 kilometer in Marugame in 1 uur en 24 seconden.

Hij dook daarmee ruim onder de oude toptijd, die al twintig jaar op naam stond van Greg van Hest. De Brabander liep in 1999 in Den Haag 1.01.10.

De 29-jarige Nageeye is in voorbereiding op de marathon van Rotterdam in april. Daar kan hij zich in principe al kwalificeren voor de marathon op de Olympische Spelen in Tokio van 2020.

"Ik ben heel blij met dit Nederlands record. Ik liep heel relaxed en makkelijk. Het was mijn eerste wedstrijd in Japan. Volgend jaar wil ik hier weer zijn voor de Olympische Spelen", zei hij in het interview na de finish.

Nageeye bezit nu vier Nederlandse records

Nageeye heeft inmiddels al heel wat Nederlandse records op de weg in bezit. Hij is de snelste op de 10 en 15 kilometer, bezit het Nederlands record op de marathon (2.08.16) en heeft sinds zondag ook het record op de halve.

De Keniaan Simon Kariuki nam het initiatief in Marugame en liep lange tijd alleen vooraan. Nageeye kwam steeds beter in zijn tempo en na 19 kilometer passeerde hij Kariuki om vervolgens meteen afstand te nemen van de Keniaan.

Aan de meet was de voorsprong van Nageeye 19 seconden. De Nederlander was nog zo fit, dat hij direct wat push-ups deed.