De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag voor het eerst in anderhalf jaar een nederlaag geleden. De wereldkampioen verloor de tweede wedstrijd in de FIH Pro League met 1-0 van Australië.

Jane Claxton maakte in de 21e minuut de enige goal in Melbourne. Oranje was daarna dominant in de Australische hitte, maar miste scherpte voor het doel.

Oranje kreeg voldoende kansen, maar de Australische keeper Rachael Lynch was in topvorm. Ze keerde de inzetten van onder anderen debutante Kyra Fortuin, Xan de Waard en Marijn Veen.

Oranje speelde in een gewijzigde samenstelling. Bondscoach Alyson Annan liet voor de trip naar Australië de ervaren Kelly Jonker en Lidewij Welten thuis. Bovendien ontbraken de gestopte Kitty van Male en Carlien Dirkse van den Heuvel.

Oranje leed zijn laatste nederlaag op 29 juli 2017, toen België bij een oefenduel in Schiedam te sterk bleek. Daarna wonnen de hockeysters achtereenvolgens het EK, het WK en de Champions Trophy. Er kwam tegen de 'Hockeyroos' een einde aan een ongeslagen reeks van 44 interlands.

Oranje was de nieuwe landencompetitie eind januari nog begonnen met winst op Nieuw-Zeeland (1-0). De beste vier ploegen uit een poule van negen plaatsen zich voor de halve finales van eind juni. Op 17 februari speelt Nederland in North Carolina tegen de Verenigde Staten zijn volgende duel.

Mannen winnen na shoot-outs van Australië

De mannen wonnen in Melbourne wel hun tweede duel. Het team van bondscoach Max Caldas boog tegen Australië een achterstand van 5-2 om naar 5-5. Vervolgens won Oranje de shoot-outs met 4-1. Jeroen Hertzberger, Glenn Schuurman, Jonas de Geus en Billy Bakker waren trefzeker.

Na 35 minuten leidde Australië al met 5-2, maar dankzij treffers van De Geus, Bakker en Bjorn Kellerman sleepte Oranje nog shoot-outs uit het vuur.

De mannen wonnen hun eerste duel in de FIH Pro League eind vorige maand al met 3-4 van Nieuw-Zeeland. Op 15 februari staat de derde wedstrijd op het programma, in Valencia tegen Spanje.