Golfer Joost Luiten is donderdag redelijk begonnen aan het Saudi International. De Nederlander staat na de eerste ronde van het European Tour-toernooi op de gedeelde achtste plaats.

Luiten ging op de banen van de Royal Greens-club in Koning Abdullahstad rond in 66 slagen (vier onder par). Hij produceerde zes birdies, maar moest daar twee bogeys tegenover zetten.

De geboren Bleiswijker, die in Rotterdam woont, heeft drie slagen achterstand op de Belgische leider Thomas Pieters (63).

"Door de verkeerde clubkeuze moest ik helaas een bogey opschrijven op de laatste hole, maar -4 is zeker niet slecht. Morgen iets meer fairways raken zou mooi zijn", zegt Luiten op zijn eigen website.

Saudi International is nieuw op Europese Tour

Het Saudi International is nieuw op de Europese Tour. Het prijzengeld bedraagt omgerekend zo'n 3 miljoen euro, waarvan ruim 500.000 euro naar de winnaar gaat.

Sommige spelers hebben afgezien van deelname aan het evenement, uit onvrede over het zeer strenge regime in Saoedi-Arabië.

Luiten startte zijn seizoen twee weken geleden sterk. Hij werd knap derde op het Abu Dhabi Championship, waarmee hij zijn hoogste cheque ooit incasseerde, een bedrag van rond de 350.000 euro.

De nummer 78 van de wereldranglijst miste echter vorige week nog de 'cut' op het Dubai Dessert Classic. Hij maakte toen één slag te veel om ook het weekeinde te mogen spelen.