Zeilster Lobke Berkhout heeft haar rentree gevierd met twee toptienklasseringen in de 470-klasse bij de wereldbekerwedstrijden in Miami. Samen met Afrodite Zegers liet de Noord-Hollandse een tiende en een achtste plaats noteren in de eerste twee races.

In het klassement nemen de 38-jarige Berkhout en de elf jaar jongere Zegers de achtste plaats in. De wereldbeker in Miami duurt nog tot en met zondag.

"Een prima eerste dag", keek Berkhout tevreden terug. "We komen steeds meer in ons spel en beginnen elkaar steeds beter aan te voelen. Twee keer top tien op een lastige dag is best oké. Het wedstrijdveld is op volle sterkte en de omstandigheden zijn lastig."

Berkhout maakt na bijna zeven jaar afwezigheid haar rentree. In 2012 stopte ze na een bronzen medaille op de Olympische Spelen van Londen. Ze veroverde in haar loopbaan vijf wereldtitels en twee olympische medailles.

De grootste successen vierde Berkhout met Marcelien Koning, met wie ze drie wereldtitels pakte (2005, 2006 en 2007), zilver veroverde op de Spelen van 2008 in Peking en in 2005 Sportploeg van het Jaar werd. Met partner Lisa Westerhof werd Berkhout in 2009 en 2010 opnieuw wereldkampioen.

De Geus gediskwalificeerd in eerste race

Windsurfster Lilian de Geus staat na de eerste race onderaan in het klassement (35e). De regerend wereldkampioene in de RS:X kreeg de zwarte vlag vanwege een te vroege start en liep tegen een diskwalificatie aan. "Dit wordt helaas al mijn aftrekresultaat voor de komende week", zei ze.

Olympisch kampioene Marit Bouwmeester zeilde in de Laser Radial net als De Geus maar één race. De Friezin probeert in Miami verschillende strategieën uit en dat pakte in de eerste race niet goed uit, want ze finishte als 42e.

"We kunnen nog geen conclusies trekken. Deze race had ik best goede acties, maar maakte ik twee foutjes, en die werden ontzettend duur betaald. Dat kan gebeuren. Geen stress", aldus Bouwmeester.