Kickboksorganisatie Glory overweegt Badr Hari en Hesdy Gerges niet te schorsen als dopinggebruik bewezen wordt, zo meldt het Instituut Sportrechtspraak (ISR) dinsdag. Mogelijk krijgen de kickboksers wel een alternatieve straf.

"De vechters zijn voor de vechtbond een belangrijke bron van inkomsten, vandaar dat Glory op een andere manier met de dopingovertredingen wil omgaan", zegt Henk van Aller, secretaris van Instituut ISR.

Het ISR sluit zo'n alternatieve straf niet bij voorbaat uit. "We staan daar open in en zijn bereid tot overleg. Ook de Dopingautoriteit heeft dan een belangrijke stem."

Glory wil zelf niet reageren op de positieve dopingtesten van Hari, Gerges en ook de Kroaat Mladen Brestovac en de Braziliaan Ariel Machado, die maandagavond door Nieuwsuur werden onthuld. De kickboksers hebben twee weken de tijd gekregen om zich te verantwoorden.

Volgens Van Aller wilde Glory de dopinggevallen niet wegmoffelen door de samenwerking met ISR te beëindigen. Het instituut kreeg onlangs een brief waarin Glory meldde dat het de samenwerking stopzette.

Samenvatting: Badr Hari-Hesdy Gerges
45
Samenvatting: Badr Hari-Hesdy Gerges

Hari won in maart van Gerges

Een tuchtrechter moet beslissen over de straf van de vier betrapte kickboksers. In maart vorig jaar werd Glory-vechter Ismael Lazaar voor vier jaar geschorst nadat er vier soorten verboden anabole steroïden in zijn urine werden aangetroffen. De Tilburger ging tegen die straf in beroep.

Hari won in maart vorig jaar bij zijn rentree na een gevangenisstraf in het Rotterdamse Ahoy van Gerges, die daarna de overstap maakte naar de Amerikaanse MMA-bond Bellator en niet meer bij Glory onder contract staat.

De 34-jarige Hari tekende na zijn gevangenisstraf een contract voor meerdere gevechten bij Glory, waarvan hij er pas één heeft afgewerkt.