Marathonschaatser Mart Bruggink heeft op de Weissensee in Oostenrijk het Open NK op zijn naam geschreven. De dertigjarige rijder van Bouwselect bleek na 150 kilometer de sterkste. Bij de vrouwen ging de zege naar Carla Ketellapper-Zielman.

Op het laatste stuk naar de finish wist Bruggink de ontsnapte Willem Hoolwerf te achterhalen, waarna hij solo over de finish reed.

Hoolwerf eindigde na bijna vier uur als tweede en Sjoerd den Hertog kwam na een zware tocht als derde binnen. De meeste schaatsers die de finish haalden, waren vrijwel uitgeput.

"Mijn eerste overwinning en meteen een heel mooie", jubelde Bruggink bij de NOS. "We hebben het met elkaar in onze ploeg geweldig gedaan."

Ketellapper-Zielman wint bij vrouwen

Ketellapper-Zielman pakte na 100 kilometer de zege bij de vrouwen. De 34-jarige routinier troefde uit een kopgroep van twaalf schaatssters in een lange sprint Iris van der Stelt en Kelly Schouten af. De bestudering van de videobeelden moest eraan te pas komen om een winnaar aan te wijzen.

Voor Ketellapper-Zielman is het alweer de derde keer dat ze de titel pakt bij het Open NK op de Weissensee. Ze deed dat eerder in 2010 en 2016.

Donderdag werd de eerste wedstrijd op het natuurijs van de Oostenrijkse Weissensee verreden. Marathonschaatsers Sjoerd den Hertog en Manon Kamminga wonnen de Aart Koopmans Memorial voor het eerst in hun loopbaan.