Joost Luiten staat na de eerste ronde van de Omega Dubai Desert Classic in de middenmoot. De Nederlandse golfer was donderdag niet geheel fit door rugpijn en maagklachten.

De 33-jarige Luiten had op de Majlis Course van de Emirates Golf Club in de Verenigde Arabische Emiraten zeventig slagen (twee onder par) nodig voor zijn eerste achttien holes. Hij noteerde een eagle, drie birdies en drie bogeys.

De Zuid-Hollander staat voorlopig op een gedeelde 44e plaats. De Engelsman Matthew Fitzpatrick gaat aan de leiding na een ronde van 65 slagen (-7).

"Het was vandaag vooral een gevecht tegen mezelf", zei Luiten tegen Golf.nl. "Ik werd vanochtend wakker met een stijve rug, dat gebeurt wel vaker, en ik nam wat pijnstillers. Misschien dat ik door die pillen wat last van mijn maag heb gekregen."

"Ik was niet fit en mijn ballstriking was niet op niveau vandaag. Maar met hard knokken en sterk kort spel heb ik toch een redelijke score weten binnen te brengen."

Luiten begon 2019 vorige week uitstekend met een derde plaats bij het sterk bezette Abu Dhabi Championship. Door die prestatie steeg hij van de 118e naar de 75e plaats op de wereldranglijst.