De Darts Regulation Authority (DRA) heeft Gerwyn Price woensdag een boete van 21.500 pond, zo'n 24.670 euro, opgelegd vanwege zijn wangedrag tijdens de Grand Slam of Darts van vorig jaar november.

Ook werd de Welshman door de onafhankelijke disciplinaire commissie voorwaardelijk geschorst voor drie maanden.

Price kreeg het in de finale van het toernooi in Wolverhampton meerdere keren verbaal aan de stok met zijn tegenstander Gary Anderson. De finalisten weigerden elkaar na afloop de hand te schudden.

Price, die de eindstrijd met 16-13 won, ging onder meer over de scheef door vol in het gezicht van Anderson te juichen. De 33-jarige Welshman werd vervolgens weggeduwd door de veertien jaar oudere Anderson. De Schot kreeg daarvoor een waarschuwing van de DRA.

Een deel van de boete voor Price (8.000 pond) legt de DRA op naar aanleiding van diens gedrag in de kwartfinale tegen Simon Whitlock.

De commissie vindt dat Price de sport met zijn gedrag in diskrediet heeft gebracht. "De acties van de heer Price waren zeer ernstig en gingen verder dan wat acceptabel is. Hij gedroeg zich overdreven agressief in de twee wedstrijden."

Price werd massaal uitgefloten na finale

Price werd tijdens de prijsuitreiking massaal uitgefloten door de ongeveer tweeduizend toeschouwers in het WV Active Aldersley. Door met zijn vingers naar zijn oren te wijzen, maakte hij het publiek duidelijk dat dit hem niet deerde.

"Het maakt mij niet uit dat sommige mensen hier tegen mij zijn. Soms zijn ze voor je, soms zijn ze tegen je", deed hij luchtig over de situatie. "Ik ga daar alleen maar beter van spelen. De volgende keer mogen ze me nog veel en veel luider uitjoelen."

Price werd door zijn zege op Anderson de eerste speler uit Wales die een groot televisietoernooi won.