De Nederlandse volleybalsters spelen in de poulefase van het EK van dit jaar tegen Hongarije, Kroatië, Azerbeidzjan, Roemenië en Estland, zo heeft de loting woensdag uitgewezen.

Op het vorige EK in 2017 kwam Oranje Azerbeidzjan tegen in de halve finales. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison won met 3-2, waarna de finale tegen Servië met 3-1 verloren ging.

Het EK van 2019 is voor het eerst verdeeld over vier landen en er doen ook voor het eerst 24 landen mee. Turkije (Ankara), Polen (Lodz), Hongarije (Boedapest) en Slowakije (Bratislava) organiseren het EK gezamenlijk.

Het Nederlands team speelt de poulewedstrijden in Boedapest. Het toernooi duurt van 23 augustus tot en met 8 september. De top vier van iedere poule plaatst zich voor de achtste finales.

Oranje dit jaar ook in actie op OKT

Eerder deze maand werd al de loting voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) verricht. Nederland staat in de race om een ticket voor de Spelen van 2020 tegenover België, Italië en Kenia.

Het OKT wordt van 2 tot en met 4 augustus afgewerkt, waarna later in de maand dus het EK op het programma staat. Op papier is Nederland, dat afgelopen jaar vierde werd op het WK, kansrijk voor deelname aan de Spelen.

In januari 2020 krijgen de zeven beste landen van de Europese ranking die zich nog niet voor de Spelen hebben geplaatst nog een kans op een olympisch ticket.